خودانضباطی (Self-Discipline) یک خصلت شخصی و مهارت نرم است که به افراد کمک میکند تا فعالیتهای روزمره خود را بهموقع و در جای خود انجام دهند و دچار استرس و اضطراب کمتری شوند. انضباط شخصی، احتمال شکست را کم میکند، زیرا فرد با برنامهریزی دقیق امور مهم را به جلو برده و هیچ وقت از انجام کارهای مهم و با اولویت بالا غفلت نمیکند.
اکثر افراد میدانند که باید گوشی موبایل خود را کنار گذاشته و بهموقع به خواب بروند یا در حین انجام کارهای مهم روزانه نباید به انجام بازی Candy Crush ادامه دهند. اما در بسیاری از مواقع این اتفاق نمیافتد و انضباط فردی در رفتار افراد دیده نمیشود که خود این موضوع باعث عدم تمرکز، اشتباهات فراوان و حتی شکست در کارها میشود.
خود انضباطی چیست؟
انضباط شخصی یک تمرین فعالانه برای انجام کارهایی است که مغز میداند انتخاب مناسبی هستند، اگر چه بدن در مقابل انجام آن مقاومت میکند. عدم خودانضباطی در فرد اغلب با تعویق انداختن کارهای مهم برای انجام کارهای کم اهمیت خود را نشان میدهد.
این موضوع بهطور کامل طبیعی است، زیرا انسانها براساس فطرت خود سعی میکنند تا از انجام کارهای سخت شانه خالی کنند. خودانضباطی تمرینی است که افراد آن را انجام میدهند تا یاد بگیرند که هر کاری را در جای خود انجام دهند.
مزایای خودانضباطی برای افراد
خودانضباطی در زندگی شخصی، زندگی کاری، روابط اجتماعی، سلامت و.. تاثیر میگذارد. افراد خودانضباط بهطور موثری از سایر افراد در انجام کارها موفقتر عمل میکنند. بنابراین برای افزایش موفقیت باید به دنبال تقویت انضباط شخصی باشیم. برخی از مزایا:
۱- افزایش شانس دستیابی به اهداف بلندمدت
افراد خودانضباط وفاداری بیشتری برای دستیابی به اهداف بلندمدت دارند. آنها با نظم بیشتری به سمت دستیابی به اهداف کوتاهمدت میروند و این هدفهای کوتاهمدت را تبدیل به پلهای برای دستیابی به اهداف بلندمدت میکنند.
۲- بهبود سلامت روان با خودانضباطی
مطالعات نشان داده که دانشجویانی که انضباط شخصی بالاتری دارند از سطوح بالاتری از اعتمادبهنفس، آرامش، شادی و استقلال برخوردارند. محققان همچنین متوجه شدهاند که خودانضباطی با اضطراب رابطهای معکوس دارد.
۳- سودمندی انضباط شخصی برای سلامت جسمانی
انضباط داشتن در تغذیه سالم، ورزش روزانه، فعالیتهای کاری منظم، استراحت کافی، توجه به خانواده و همسر و.. تاثیر مثبتی میگذارد. تمامی این موارد بر روی سلامت جسمانی اثرگذارند. افرادی که سبک زندگی سالم را انتخاب میکنند بهطور طبیعی کمتر به بیماریهای مزمن مبتلا میشوند و امید بهخ زندگی در آنها افزایش مییابد.
۴- تاثیر خودانضباطی بر روابط فردی با دیگران
افرادی که دارای نظم و انضباط شخصی هستند تاثیر مثبتی را بر روی دیگران گذاشته و روابط صمیمیتری را تجربه میکنند. آنها در ملاقاتها بر روی جزئیات توجه بیشتری دارند و این موضوع بر روی ایجاد ارتباطات موثر تاثیر میگذارد.
۵- انعطافپذیری بیشتر
خودانضباطی به فرد کمک میکند تا قدرت تصمیمگیری و مدیریت ریسک بیشتری داشته باشد و با پیشبینی احتمالات، تابآوری خود را تقویت کند. افراد انعطافپذیر کنترل بهتری بر انگیزههای درونی خود دارند و با تلاش و پشتکار بیشتری به دنبال غلبه بر مشکلات میروند.
۶- احساس شادی بیشتر با انضباط فردی
خودانضباطی باعث بهبود بهرهوری فردی شده که خلاقیت و شادی را افزایش میدهد. افراد هر چه به رفتارهای خود کنترل بیشتری داشته باشند، احساس خوشبختی بیشتری خواهند داشت و در نتیجه خوشحالتر خواهند بود.
۷- تاثیر مثبت افراد خودانضباط بر سازمانها و کسب و کارها
خودانضباطی در افراد علاوهبر زندگی شخصی بر روی زندگی شغلی آنها نیز تاثیر میگذارد. افراد خودانضباط وظایف و مسئولیتهای حرفهای خود در سازمان را با دقت بیشتری انجام داده و تا حصول کامل نتایج پیگیر موضوع هستند.
۸- اعتمادبهنفس بیشتر
افراد منضبط از آنجایی که کارهای خود را طبق برنامه انجام میدهند، اطمینان کافی از به نتیجه رسیدن تلاشها را دارند. به همین دلیل بهطور ذاتی از اعتمادبهنفس بالاتری نسبت به سایرین برخوردار هستند.
چگونه خودانضباطی را در خود تقویت کنیم؟
خودانضباطی یک مهارت زندگی محسوب میشود که برای بهدست آوردن آن باید ذهن انسان آمادگی کافی داشته باشد. انضباط شخصی عملکردی روانی است که مربوط به بخش احساسات در مغز است و با بخش منطقی مغز در تضاد میباشد. مراحل زیر در تقویت انضباط فردی تاثیر بهسزایی دارند:
۱- مناطق رشد خود را شناسایی کنید
انضباط شخصی تا حدود زیادی به برنامه عملیاتی هر فردی بستگی دارد. برای خود تعیین کنید که از کجا شروع میکنید و به دنبال دستیابی به چه نتایجی هستید.
۲- اهداف کوچکی برای خود تعیین کنید
زمانی که زمینههای مشخصی را برای رشد شناسایی کردید با تعیین اهداف کوچک برای رسیدن به آنها برنامهریزی کنید. آشنایی با مدل هدفگذاری SMART به فرد کمک میکند تا نظم بیشتری پیدا کند.
۳- نتایج را تجسم کنید
اهداف خود را یادداشت کنید تا بهصورت عملی برای تحقق آنها تلاش کنید. برخی اوقات یک یادداشت چسبدار بر روی مانیتور که نکتهای یا کاری را به شما یادآوری میکند به خودانضباطی کمک کرده و آنچیزی که شما باید به آن برسید را یادآوری میکند.
۴- محیط اطراف را برای خودانضباطی مهیا کنید
نظم شخصی در محیطهایی اتفاق میافتد که بهصورت ساختارمند منظم باشند. آمادهسازی محیط براساس اهدافی که در مراحل قبل تهیه شدهاند باید انجام پذیرد.
۵- منتظر حس خوب نمانید
خودانضباطی در لحظه باید شروع شود. مانند برخی از افرادی نباشید که قصد دارند همه کارها را از شنبه شروع کنند. اگر نظم شخصی را در خود ایجاد کنید و آن را با برنامه دنبال کنید، حس خوب در شما ایجاد میشود.
۶- معیارهایی برای اندازهگیری پیشرفت نظمتان داشته باشید
تا چه اندازهای نظم شخصی را در خود تقویت کردهاید؟ سعی کنید معیارهایی کمی و کیفی مشخصی برای اندازهگیری خودانضباطی داشته باشید تا پیشرفت خودتان را بسنجید.
۷- یک پارتنر مناسب برای بهبود نظم پیدا کنید
برای اینکه در ارتقا وضعیت نظم شخصی موفق شوید نیاز به یک همراه دارید. یک دوست خوب، همکار، شریک زندگی یا حتی اعضای خانواده برای دستیابی به خودانضباطی میتوانند کمک زیادی به شکما بنمایند.
۸- وظایف خود را محدود کنید
اراده یک منبع تمام شدنی است. همانطور که اول نسبت به پایان روز روز انگیزه بیشتری دارید، انرژی شما هم در اثر کار زیاد فروکش خواهد کرد. اگر وظایف بیش از حدی را برای خود تعریف کنید، نظم و انضباط فردی شما به علت خستگی مختل خواهد شد. در خودانضباطی اهمیت دارد که هر کسی به اندازه ظرفیتش برای خود کار یا وظیفه تعریف کند.
۹- به ازای رعایت خودانضباطی به خودتان پاداش دهید
تشویق برای موفقیتهایی فردی که بهدست میآورید، انگیزه بیشتری به شما میدهد. زمانی که در خودانضباطی به یک ثبات رسیدید پاداشی برای خود در نظر بگیرید. شکستن عادتها سخت است، اما زمانی که در یک زمینه خاص به موفقیت رسیدید خود را تشویق کنید تا ذهنتان آمادگی لازم برای تلاش بیشتر را پیدا کند.
۱۰- قبول احتمال شکست در نظم شخصی
با داشتن هودانضباطی باز هم امکان شکست و درست اجرا نکردن برنامهها وجود دارد. افراد خودانضباط نیز باید با دقت و وسواس عملکرد خود را زیر نظر داشته باشنمد تا دچار عادات منفی و بیانضباطی نشوند.
۱۱- مراقبت از خود
اگر خودانضباطی باعث آسیب شود، ارزشی ندارد. اگر حس میکنید سلامت جسمی یا روحی شما بر اثر رعایت خودانضباطی با مخاطره جدی مواجه میشود آن را متوقف کرده و شیوهای دیگر را انتخاب کنید.
۱۲- توجه به اهمیت مدیریت زمان در خودانضباطی
مدیریت زمان از ارکان مهم در خودانضباطی است که به فرد کمک میکند تا تناسب کاملی بین زمان استراحت، کار، در کنار خانواده بودن و دوستان برقرار کند. افراد منضبط به اولویتبندی کارهای روزانه خود میپردازند و سعی میکنند کمترین اهمالکاری را داشته باشند.
۱۳- ترک عادات غلط
حالا زمان آن رسیده است که عادات غلطی که نظم فردی را به هم میزنند کنار گذاشته و به تقویت خودانضباطی بپردازیم. هر چیزی که آرامش و تعادل را در زندگی شخصی به هم میزند باید محدود یا حتی حذف شود. مثلا اگر شبکههای اجتماعی زمان زیادی از شما میگیرد و منفعت چندانی ندارد، آن را کنار بگذارید.
۱۴- خودت را ببخش
افراد خودانضباط خود را میبخشند و درگیر اشتباهات گذشته نمیشوند. حرکت رو به جلو به فرد کمک میکند تا نظم شخصی خود را بهدست آورده و با هدف به سمت آینده حرکت کند.
۱۵- تعیین اهداف بزرگتر
حالا که تمرین خودانضباطی را تا این مرحله به جلو آوردهاید بهتر است به سراغ تعیین اهداف بزرگتری برای کار و زندگی خود بروید. اهداف بزرگتر، چالشهای بزرگتری را ایجاد میکنند که برای حل آنها باید استراتژیهای عمیقتری برای تقویت نظم شخصی بهوجود آورید.
سخن پایانی
خودانضباطی یک تمرین همیشگی است. هیچ کسی کامل نیست و دارای بینظمیهایی است. افراد برای دستیابی به بهترین نسخه خود باید تلاش کنند. این تلاش زمانی به نتیجه خواهد رسید که فرد دارای نظم شخصی باشد و با برنامه به سمت اهداف بلندمدت خود حرکت کند. برای تغییر و بهتر شدن از همین حالا شروع کنید.
بدون دیدگاه