آشنایی با استقلال مالی زنان

آشنایی با استقلال مالی زنان

بسیاری از زنان در جامعه و خانواده نقش مهمی در کمک اقتصادی به همسر یا سایر اعضای خانواده را برعهده می‌گیرند. زنان با داشتن درآمد (حتی مبلغ جزیی) می‌توانند در مواقع ضروری، نه تنها نیازهای مالی خود را تامین کنند، بلکه به سایر اعضای خانواده نیز کمک خواهند کرد. از همین‌رو، استقلال مالی زنان در جوامع در حال رشد و پیشرفته موضوع مهمی محسوب می‌شود و دولت‌ها تلاش زیادی می‌کنند تا مقدمات لازم برای اشتغال موثر زنان را فراهم آورند.

استقلال مالی زنان مجرد و متاهل باعث می‌شود تا آن‌ها امکان تامین هزینه‌های زندگی را داشته باشند و در جامعه  از قدرت کافی و آزادی مناسبی برای تصمیم‌گیری برخوردار شوند. زیرا بدون کمک دیگران، امکان تامین هزینه‌های زندگی را خواهند داشت.

استقلال مالی چیست؟

اجازه دهید تا قبل از اینکه به موضوع استقلال مالی زنان بپردازیم، تعریفی از واژۀ استقلال مالی یا همان Financial Independence داشته باشیم. استقلال مالی به میزان درآمد شخصی گفته می‌شود که هزینه‌های زندگی فرد را پوشش می‌دهد. در حقیقت افراد مستقل به‌لحاظ مالی پس‌انداز کافی برای زندگی کردن، بدون نیاز به کار زیاد یا دریافت پول از دیگران (همسر، پدر، مادر و…) را دارند.

میزان دارایی و بدهی‌های ماهیانه/سالیانه فرد یکی از موضوعات مهم در تعیین استقلال مالی است. بسیاری از افراد برای مستقل شدن در امور مالی سعی می‌کنند تا درآمدشان را افزایش دهند یا با صرفه‌جویی در هزینه‌ها به استقلال برسند.

چرا زنان باید استقلال مالی داشته باشند؟

دلیل نیاز به استقلال مالی زن
Portrait of a confident young businesswoman

استقلال مالی زنان، موضوعی فراتر از اشتغال یا کسب درآمد است. زنان مستقل توانایی لازم برای خودکنترلی در زندگی را دارند و به خوبی به مدیریت مالی خانه و خانواده می‌پردازند. از سویی دیگر استقلال مالی زن موجب می‌شود تا او بیش از حد به سایرین وابسته نباشد و در زندگی روزمره تصمیمات مهم را با توجه به شرایط شخصی‌اش اتخاذ کند.

در کنار تمامی این موارد باید به اهمیت سواد مالی در بین زنان نیز اشاره کرد. تحقیقات در جوامع مختلف نشان داده که هرگاه زنان در امور مالی فعال‌تر می‌شوند، نسل‌های بعدی نیز از هوش مالی بالاتری برخوردار می‌شوند. زیرا این مسئله به‌لحاظ ژنتیکی اثر بر روی نسل‌های بعدی کودکان می‌گذارد.
مادارانی که دارای استقلال مالی هستند در تربیت کودکان، آن‌ها را مستقل‌تر بار می‌آورند و با آموزش درست امور مالی و مدیریت پول، فرزندانی توانمندتر را پرورش می‌دهند. برخی دیگر از دلایل استقلال مالی زنان:

۱- بهبود سطح زندگی

زنان مستقل به‌لحاظ امور مالی، از سطح زندگی بهتری برخوردار هستند و به سایر اعضای خانواده کمک بیشتری می‌کنند. تامین مالی باعث افزایش امنیت روانی برای زن و سایر اعضای خانواده می‌شود.

۲- رشد اقتصادی جامعه

زنان بخش فعالی از جامعه را تشکیل می‌دهند و در حدود ۵۰ درصد جمعیت را شامل می‌شوند. ورود به زنان به فعالیت‌های اقتصادی، تولیدی و اشتغال باعث رشد تولید ناخالص داخلی (GPD) خواهد شد. زنان کاریزماتیک توانایی بسیاری در مدیریت کسب و کارهای نوآورانه خواهند داشت.

۳- ایجاد جامعه مترقی با رشد استقلال مالی زنان

استقلال مالی زنان و افزایش فعالیت‌های اجتماعی، زمینه را برای ارتقا اخلاق در جامعه ایجاد خواهد کرد. زیرا به‌طور کلی زنان اخلاق‌مدارتر هستند و در فعالیت‌های تجاری و کاری تعهد و مسئولیت بیشتری را می‌پذیرند. به همین دلیل حضور آنان در جامعه زمینه را برای ایجاد جامعه مترقی و روبه‌رشد فراهم می‌کند.

۴- کاهش تعصبات جنسیتی

در جوامع تک‌قطبی که فعالیت زنان در جامعه به‌شدت نکوهش می‌شود، استقلال مالی زنان، زمینه را برای تغییر نگرش ذهنی ایجاد می‌کند. استقلال مالی زنان، اعتمادبه‌نفس آنان را تقویت کرده و باعث می‌شود تا با عزت نفس بیشتری به زندگی در جامعه بپردازند.

چرا داشتن استقلال مالی برای زنان ضروری است؟

ضرورت استقلال مالی برای زنان

دلایل زیادی وجود دارد که زنان باید به دنبال استقلال باشند. این استقلال به معنای مردستیزی نیست، بلکه راهکاری جامع برای کمک به خانواده، جامعه، کسب و کارها و توسعه پایدار اقتصادی کشور است. برخی از دلایل:

۱- توانمندسازی با استقلال مالی زنان

زمانی که زنان به استقلال مالی برسند، قدرت تصمیم‌گیری بهتری درباره زندگی و شرایط روزمره دارند. بنابراین مجبور نیستند برای تامین نیازهای‌شان یا تصمیم‌گیری در مورد مسائل مهم به شخص دیگری تکیه کنند. این توانمندسازی منجر به افزایش اعتمادبه‌نفس و حس ارزشمندی برای زنان خواهد شد.

۲- افزایش احساس امنیت

استقلال مالی حس امنیت را در زنان تقویت خواهد کرد. زنانی که از نظر مالی مستقل هستند، بهتر با اتفاقات غیرمنتظره‌ای مانند از دست دادن شغل، بیماری، جدایی از همسر یا شریک زندگی و… کنار می‌آیند. آن‌ها بدون کمترین دریافت حمایت از دیگران، مسائل‌شان را سر و سامان می‌دهند.

۳- آزادی عمل

آزادی زنان از موضوعات مهم در جوامع پیشرفته یا در حال رشد است. استقلال مالی زنان، تضمین‌کننده آزادی آنان است. زنانی که از نظر مالی مستقل هستند، گزینه‌های بیشتری در مورد انتخاب شغل، رشته تحصیلی، همسر یا آسنده‌شان را خواهند داشتند. حق انتخاب در زنان مستقل به‌لحاظ بسیار بیشتر از زنانی است که همیشه نگران محدودیت‌های مالی هستند.

فواید استقلال مالی زنان

مزایای استقلال مالی زنان

مستقل شدن زنان در امور مالی فواید بسیاری را برای آنان و جامعه خواهد داشت:

۱- آمادگی برای شرایط بحرانی

به‌طور معمول در هر خانه یا خوانواده‌ای، بحران‌هایی به‌وقوع می‌پیوندد. حل بحران ملزم درک تک‌تک اعضای خانواده از مسئله و راهکارهای آن است. اما در بسیاری از شرایط، استقلال مالی زنان کمک می‌کند تا حداقل دغدغه‌ای در زمینه هزینه‌ها و پول وجود نداشته باشد. به‌عنوان مثال در شرایطی که:

  1. حادثه‌ای اتفاق می‌افتد؛
  2. عضوی از خانواده بیمار می‌شود؛
  3. همسر یا پدر خانواده از محل کار اخراج شده و مدتی بیکار می‌ماند؛
  4. خانه محل سکونت نیاز به تعمیرات اساسی دارد؛
  5. هزینۀ پیش‌بینی نشده‌ای ایجاد می‌شود؛
  6. و…

درآمد و پول زن کمک زیادی به پایداری خانواده در مقابل مشکلات می‌نماید.

۲- تورم در جامعه

مسائل کلان اقتصادی در جوامع مختلف بروز می‌کنند. تورم یکی از موضوعاتی است که موجب می‌شود تا میزان درآمد خانواده با هزینه‌های جاری هم‌خوانی نداشته باشد. استقلال مالی زنان در چنین شرایطی کمک می‌کند تا امکان عبور از شرایط تورمی به‌وجود آید و خانواده امکان تامین هزینه‌ها را داشته باشد.

۳- بهبود سلامت روان با استقلال مالی زنان

افزایش درآمد مالی زنان و تامین هزینه‌های زندگی روزمره، امکان شرکت در کلاس‌های آموزشی، داشتن تفریحات سالم و… موجب خواهد شد تا زنان از سلامت روان بالاتری برخوردار باشند. استقلال مالی از موضوعاتی است که به موفقیت زنان در جامعه کمک زیادی خواهد کرد.

۴- استقلال در زندگی

توانایی مدیریت مالی و تامین هزینه‌های زندگی در زنان موجب خواهد شد تا آن‌ها امکان تشکیل زندگی مستقل را داشته باشند. این موضوع برای زنان مجرد، زنان بی‌سرپرست یا زنان بد سرپرست اهمیت زیادی می‌یابد. استقلال مالی زنان موجب می‌شود تا آن‌ها مجبور به پذیرش هر گونه بدرفتاری یا توهینی نباشند.

۵- شکل‌گیری شخصیتی متفاوت

زنان مستقل به‌لحاظ مالی، شخصیت قدرتمندی دارند و به‌عنوان یک الگو در جامعه شناخته می‌شوند. چنین زنانی به خوبی نشان می‌دهند که ذهنیت غلط جامعه و تعصبات جنسیتی هیچ تاثیری بر روی موفقیت‌شان نمی‌گذارد. برابری اجتماعی برای زنان و مردان در جامعه، زمینه را برای رشد فرهنگی در کنار رشد اقتصادی فراهم می‌آورد.

۶- روابط اجتماعی مناسب

به‌طور معمول زنان دارای استقلال مالی دارای شغل ثابت و فعالیت‌های اجتماعی هستند. خروج آن‌ها از منزل موجب می‌شود تا در جریان مسائل روز جامعه قرار گیرند. چنین زنانی با روابط اجتماعی که با افراد مختلف دارند از چالش‌های تربیت فرزندان آگاهی پیدا می‌کنند. به همین دلیل امکان آموزش بهتر به نسل آینده و آماده‌سازی آنان برای ورود به جامعه را خواهند داشت.

معایب استقلال مالی زنان

معایب استقلال مالی زنان

در کنار تمامی مزایایی که مستقل بودن زنان در امور مالی ایجاد می‌کند، معایبی نیز وجود خواهد داشت. نکته مهم این است که زنان کاریزماتیک همیشه تلاش می‌کنند تا بین این مزایا و معایب تناسب ایجاد کنند تا از استقلال مالی به نحوه احسن استفاده کنند. برخی از معایب استقلال مالی زنان:

۱- کمبود زمان

به‌طور معمول زنان مستقل به‌لحاظ مالی باید به فعالیت‌های کاری روزانه در خارج از خانه بپردازند تا به درآمد دست پیدا کنند. همین مسئله باعث می‌شود تا آنان زمان کافی برای رسیدگی به امور خانه و خانواده نداشته باشند. البته بسیاری از زنان موفق با مدیریت زمان، تلاش و پشتکار بیشتر بر این چالش غلبه می‌کنند.

۲- افزایش استرس و خستگی

استقلال مالی زنان بسیار مهم و ارزشمند است. اما برخی از مشاغل یا فعالیت‌ها برای زنان مناسب نیست و انرژی زیادی را از آنان می‌گیرد. خستگی ناشی از فعالیت‌های کاری موجب می‌شود تا زنان امکان رسیدگی به سایر امور زندگی روزمره را داشته باشند. کاهش زمان استراحت برای زنان موجب می‌شود تا نشاط کافی را برای گذراندن وقت با خانواده، همسر، فرزندان یا دوستان نداشته باشند و بعد از مدتی دچار فرسودگی شوند.

۳- اختلال در انجام وظایف

زنان برای دستیابی به استقلال مالی علاوه‌بر وظایف همسری و مادر بودن باید فعالیت‌های اجتماعی نیز انجام  دهند. یک زن باید در خانه همسری مهربان یا مادری دلسوز باشد. این در حالی است که در محیط کاری زنان باید با قدرت امور روزمره را کنترل و پیگیری کنند. همین تضاد موجب می‌شود تا دچار مشکلات شخصیتی شوند.

۴- عدم پذیرش همسر

هر چند که مسئله اشتغال و استقلال مالی زنان در بسیاری از جوامع برای مردان حل شده است، اما هنوز هم در جوامع سنتی، مردانی پیدا می‌شوند که فعالیت‌های زنان را نمی‌پذیرند. برخی از مردان جدای از اشتغال زنان، تمایلی به ورورد پول آن‌ها به زندگی‌شان ندارند. اگر چه تمامی این مشکلات با گفتگو و تلاش‌های فرهنگی قابل حل است، اما در برخی از موارد موجب تشدید اختلاف‌ها و جدایی می‌شود.

۵- توقع مالی دیگران از زنان

یکی از مشکلات استقلال مالی زنان این است که دیگران (همسران، دوستان و اعضای خانواده) توقع دارند که هر زمانی دچار مشکل مالی شوند از کمک زنان مستقل استفاده کنند. اگر چه کمک کردن به دیگران موضوع منفی محسوب نمی‌شود، اما اگر این توقع‌ها بیش از حد باشند، باعث بروز مشکل جدی خواهند شد.

نقش استقلال مالی زن در خانواده

استقلال مالی زنان در خانواده

زنان مستقل به‌لحاظ مالی نقش مهمی در اقتصاد خانواده دارند. برای رسیدن به استقلال مالی، شرایط محیطی، استعداد فردی و آموزش نقش مهمی دارند. اما زمانی که یک زن به استقلال در امور مالی می‌رسد، کمک زیادی به خانواده خواهد کرد. پرداخت هزینه‌های کمک آموزشی فرزندان، سرمایه‌گذاری یا پس‌انداز پول برای شرایط بحرانی،پرداخت هزینه‌های عقب افتاده، خرید هدیه و پوشاک برای اعضای خانواده و… از مهمترین کارکردهای استقلال مالی زنان خانواده است.

این موضوع برای زنان خانه‌دار نیز اهمیت زیادی دارد. زیرا داشتن منابع مالی مستقل به آنان این امکان را می‌دهد تا برخی از هزینه‌ها را به هدف کمک دبه دیگر اعضای خانواده تقبل کنند. برای استقلال مالی زنان خانه‌دار امروزه راهکارهای متعددی وجود دارد. بسیاری از مشاغل خانگی امکان درآمدزایی مناسبی را برای زنان و سایر اعضای خانواده ایجاد می‌کند:

  1. خیاطی در خانه؛
  2. قالیبافی؛
  3. حسابداری؛
  4. تولید محتوا؛
  5. طراحی گرافیک رایانه‌ای؛
  6. انجام کارهای هنری؛
  7. آشپزی یا پخت شیرینی خانگی؛
  8. طراحی سایت؛
  9. بازاریابی تلفنی؛
  10. و…

چگونه یک زن می‌تواند استقلال مالی داشته باشد؟

استقلال مالی زنان از موضوعات مهم است که البته برای دستیابی به آن باید برنامه‌ریزی دقیقی داشت. برای رسیدن به استقلال مالی توجه به مراحل زیر اهمیت زیادی دارد:

  1. تعیین هدف: اولین گام در استقلال مالی برای یک زن این است که هدفش را تعیین کند. شناسایی هدف موجب خواهد شد تا مسیر درستی برای دستیابی به موفقیت طی شود؛
  2. شناسایی منابع مالی: زمانی یک زن به‌لحاظ امور مالی مستقل خواهد شد که به منابع مالی مشخصی دسترسی داشته باشد. این منابع مالی یا از طریق اشتغال یا سرمایه‌گذاری در طرح‌هایی با بازدهی مناسب امکان‌پذیر می‌شود.
  3. تقویت هوش مالی در زنان: زنانی در امور مالی مستقل می‌شوند که درای هوش مالی باشند. بخشی از این هوش ذاتی است، اما بخش دیگر از طریق آموزش قابل دستیابی است؛
  4. کنترل امور مالی: برای موفقیت در استقلال مالی علاوه‌بر ایجاد منابع درآمدی ثابت و مناسب باید به کنترل هزینه‌ها پرداخت. آشنایی با اصول اولیه حسابداری، بودجه‌ریزی، پرداخت هزینه‌ها و سرمایه‌گذاری اصولی برای دستیابی به استقلال مالی زنان مهم است؛
  5. تلاش و پشتکار برای افزایش درآمد: برای اینکه در امور مالی و تامین هزینه‌ها با مشکلی روبه‌رو نشوید باید به دنبال راهکارهایی برای افزایش درآمد باشید. تلاش، پشتکار و هوشمندی در کارها باعث می‌شود تا امکان رشد فردی برای زنان فراهم شود؛
  6. سرمایه‌گذاری بر روی خودتان: استقلال مالی زنان اولین گام برای موفقیت است. با دسترسی به منابع مالی به سراغ یافتن استعدادهای خودتان بروید و با آموزش به توسعه فردی بپردازید تا در مسیرشغلی و زندگی شخصی به تعالی برسید.

اشتباهات رایج زنان در مورد استقلال مالی

اشتباهات رایج زنان درباره استقلال مالی

باید توجه داشت که استقلال مالی به معنای مردستیری نیست. زنان مستقل در امور مالی سعی می‌کنند تا به اعضای خانواده کمک کنند تا زندگی بهتری را داشته باشند. اما متاسفانه در برخی از مواقع، استقلال مالی زنان با مفاهیم افراطی در زمینه فمینیست اشتباه گرفته می‌شود و همین مسئله باعث می‌شود از آن در جامعه استقبال چندانی نشود.

همچنین زنان مستقل در امور مالی نباید به تفکیک اموال خود از دیگر اعضای خانواده بپردازند. تقسیم اموال به “مال من، مال تو” زمینه‌ساز اختلافات خانوادگی و شکست‌های عاطفی خواهد شد. در ضمن استقلال مالی به معنای خریدهای نامعقول نیست. زنان مستقل به خوبی باید مدیریت هزینه‌ها را یاد بگیرند و تا به چیزی نیاز ندارند از خرید آن اجتناب کنند.

سخن پایانی

استقلال مالی زنان کمک زیادی به خودباروری آن‌ها کرده و موجب می‌شود تا نقش موثرتری را در جامعه برعهده گیرند. برای رسیدن به استقلال مالی در کنار استعدادهای ذاتی باید به آموزش مفاهیم هوش مالی نیز توجه داشت.

ارسال پاسخ

Your email address will not be published.
Required fields are marked *