با رشد فناوری و فراگیر شدن اینترنت در جامعه، شاهد گسترش کسب و کارهای آنلاین هستیم. فروش اینترنتی یکی از شیوههای درآمدزایی و اشتغال است. با توجه به سرعت بالا و هزینه کم راهاندازی، این قبیل از کسب و کارها طرفداران بسیاری پیدا کردهاند.
در سالیان اخیر با کمک سیستمهای مدیریت محتوا و فروشگاهسازها امکان راهاندازی فروشگاه اینترنتی وجود دارد. امّا عوامل متعددی باعث میشود که یک فروشگاه به نتایج دلخواه خود نرسد. در این مقاله سعی داریم به عوامل کاهش درآمد سایت فروشگاهی بپردازیم.
رشد یک سایت فروشگاهی
یک سایت فروشگاهی زمانی میتواند عملکرد مناسبی داشته باشد که فروش داشته باشد(در اصطلاح دخل و خرج کند) و این میزان فروش را در دراز مدت حفظ کند. افت فروش در سایت فروشگاهی از جمله عوامل مهم در شکست بسیاری از کسب و کارهای آنلاین است.
بسیاری از عوامل کاهش درآمد سایت فروشگاهی به مرور زمان ایجاد میشوند و اگر نتوانیم دلایل و مشکلات افت فروش را به موقع شناسایی کنیم ممکن است زمانی متوجه شویم که خیلی دیر شده باشد.
آشنایی با عوامل کاهش درآمد سایت فروشگاهی
با رشد فروشگاههای اینترنتی در اواخر دهه ۸۰ و ۹۰ شمسی در ایران، بسیاری از کسب و کارهای نوآورانه به سراغ استفاده از بستر اینترنت برای فروش خود رفتهاند. از طرفی دیگر، کسب و کارهای سنتی نیز علاقهمند شدهاند تا به سراغ راهاندازی سایت فروشگاهی خود بروند.
با داشتن یک فروشگاه اینترنتی میتوان گسترۀ مشتریان یک بیزینس را به سطح شهر، کشور، منطقه یا حتی جهان رساند. عدم محدودیت مکانی و زمانی باعث شده است تا یک سایت فروشگاهی بتواند به مخاطبان بسیاری محصولات یا خدمات خود را عرضه کند. امّا همیشه اوضاع بر وفق مراد باقی نخواهد ماند.
عوامل کاهش درآمد سایت فروشگاهی، باعث شکست فروشگاههای آنلاین بسیاری شدهاند. آنلاین شاپهایی که با افت فروش در سایت فروشگاهی مواجه میشوند تجارب ارزشمندی را به دست میآورند. توجه به این عوامل شکست میتوانند برای کسانی که تازه قصد ورود به چنین فضایی را دارند بسیار ارزشمند باشد. در ادامه به برخی از این عوامل اشاره میکنیم:
۱- شناسایی ظرفیتهای بازار
برای فروش اینترنتی باید محصولات یا خدماتی را انتخاب کرد که بازار مناسبی دارند. افت فروش در سایت فروشگاهی در بسیاری از موقع به علّت ورود رقبای قدرتمند یا عدم وجود مشتری برای کالاها ایجاد میشود. در تمامی شاخههای تجارت الکترونیک، برای تحلیل درست از تعداد مشتریان بالقوه باید به تحقیقات بازار(Market Research) توجه کافی داشته باشم.
یک مقاله کاربردی دیگر برای علاقهمندان به فروش اینترنتی: مزایای خرید اینترنتی لباس زنانه چیست؟
۲- رقابتپذیری محصول
یکی از عوامل کاهش درآمد سایت فروشگاهی این است که مدیران فروشگاه اینترنتی، محصولاتی را در سایت خود قرار میدهند که فروش اینترنتی بالایی ندارد. بهعنوان مثال فروش کولر آبی تنها در ۳ ماه از سال رونق دارد و بسیاری از افراد با توجه به سختی حمل و نقل آن ترجیح میدهند آن را به صورت حضوری خریداری کنند. انتخاب محصول مناسب و همچنین قیمتگذاری درست میتواند جلوی افت فروش در هر آنلاین شاپی را بگیرد.
۳- عدم شناخت نیاز مخاطب
یکی از عواملی که باعث کاهش بازدید سایت فروشگاهی و به طبع کاهش میزان فروش میشود، عدم شناخت کافی از مخاطب است. بهعنوان مثال فرض کنید مخاطبی که قصد دارد یک دوربین دیجیتال از سایت فروشگاهی خریداری کند، در کنار آن به دنبال تهیه تجهیزات جانبی مانند کاور، انواع لنز دوربین، پایه دوربین، رونیز و.. خواهد بود.
حال اگر فروشگاه اینترنتی این کالاها را عرضه نکند یا موجود نداشته باشد باعث افت در فروش سایت فروشگاهی میشود.
۴- نبود برنامه اجرایی و بودجه مناسب
یکی از عوامل کاهش درآمد سایت فروشگاهی، نبود برنامه اجرایی است. برای مدیریت سایت فروشگاهی نیاز داریم که یک برنامه عملیاتی داشته باشیم. بودجهریزی درست موجب خواهد شد تا برنامههای بازاریابی و تبلیغات به درستی پیش بروند. در بسیاری از مواقع افت فروش در سایت فروشگاهی به علّت وقفهای است که در اجرای برنامههای بازاریابی به دلیل نبود بودجه ایجاد میشود.
۵- مشخص نبودن حوزه فعالیت یک سایت فروشگاهی
درست است که چند سایت فروشگاهی در ایران با رویکرد مارکت پلیس توانستهاند موفق عمل کنند، امّا این موضوع برای همه فروشگاههای اینترنتی مصداق پیدا نمیکند. یک سایت فروشگاهی دقیقا مانند یک مغازه سنتی است. همانطور که ما انتظار نداریم در یک سوپر مارکت شاهد فروش پوشاک یا ابزار صنعتی باشیم، در سایتهای فروشگاهی نیز بهتر است تمرکز بر روی یک شاخه اصلی باشد.
در بسیاری از مواقع، کاهش بازدید سایت فروشگاهی به علّت عدم تمرکز فروشگاه اینترنتی ایجاد میشود. دستهبندیهای زیاد در محصولات علاوه بر اینکه مدیریت سایت فروشگاهی را پیچیده میکند بر روی تصمیمگیری مخاطب نهایی مخاطب برای خرید اثر منفی میگذارد.
برای موفقیت بیشتر در کارتان بخوانید: ایدههایی برای درآمدزایی از بازاریابی دیجیتال
۶- طراحی ضعیف سایت فروشگاهی
از عوامل کاهش درآمد سایت فروشگاهی، ضعف در طراحی است. یک فروشگاه اینترنتی باید دارای رابط کاربری(UI) مناسبی باشد تا بتواند تجربه کاربری(UX) خوبی را برای مخاطبان خود ایجاد کند. در بسیاری از فروشگاههای اینترنتی، مشتری محصولی را میبیند و آن را انتخاب میکند امّا فرآیند خرید آنقدر پیچیده است که مشتری از ادامه خرید منصرف میشود.
۷- اعتمادسازی در مخاطبان
اگر افت فروش در سایت فروشگاهی خود را تجربه میکنید باید حتما به بازنگری فرآیندهای اعتمادسازی در مخاطبان خود توجه کنید. برای ایجاد اعتماد در یک سایت فروشگاهی باید موارد زیر را در نظر گرفت:
- پاسخگو بودن: داشتن ارتباط موثر و پاسخگویی به مشتریان میتواند اعتماد و اطمینان آنها را به یک سایت فروشگاهی افزایش دهد.
- داشتن زیرساخت قدرتمند: سایتی که زیرساخت فنی خوبی داشته باشد و به راحتی از دسترس خارج نشود، اعتماد کاربران را افزایش میدهد.
- اینماد و مجوزهای قانونی: همانطور که یک کسب و کار سنتی برای جلب اعتماد خود نیاز دارد تا مجوزهای قانونی را کسب کند، یک سایت فروشگاهی نیز باید اینماد داشته باشد و مجوزهای لازم را از اتحادیه کسب و کارهای اینترنتی دریافت کند.
- داشتن درگاه پرداخت بانکی: در پرداخت آنلاین استفاده از درگاههای واسط میتواند برای شروع کار مناسب باشد. امّا فروشگاههای معتبر با دریافت درگاههای بانکی سعی میکننداعتماد بالاتری را نزد مخاطبان خود بدست آورند.
۷- پشتیبانی و گارانتی خدمات
پشتیبانی ضعیف یکی از عوامل کاهش درآمد سایت فروشگاهی است. یک مشتری ممکن است در هنگام خرید اینترنتی یا بعد از آن با مشکلاتی مواجه شود. مدیر سایت فروشگاهی باید برنامهریزی لازم برای ارائه خدمات پشتیبانی به مشتریان را داشته باشد.
همچنین ضمانت خدمات و امکان مرجوع کردن کالا(در صورت عدم رضایت مشتری) از جمله ویژگیهایی است که میتواند جلوی افت فروش در یک سایت فروشگاهی را بگیرد.
۸- بازاریابی محتوا و سئو
کاهش بازدید سایت فروشگاهی از جمله مسائلی است که افت فروش را به همراه خواهد داشت. نرخ تبدیل(Conversion Rate) یکی از مسائل مهم در فروشگاههای اینترنتی است. یک سایت فروشگاهی زمانی میتواند به موفقیت دست پیدا کند که تعداد بازدید کننده بالایی را در اختیار داشته باشد.
سئو سایت فروشگاهی
برای اینکه بتوان به بازدید مطلوبی در سایت فروشگاهی دست پیدا کرد باید بر روی افزایش ترافیک از طریق موتورهای جستجو سرمایهگذاری کرد. سئو(SEO) یا همان بهینه سازی سایت برای گوگل از جمله شیوههای بازاریابی درونگرا(Inbound Marketing) است که میتوان با کمک آن، مشتریان بالقوه را با کلیدواژههای هدف به سمت یک محصول یا خدمت کشاند.
متاسفانه برخی از فروشگاههای اینترنتی با گذشت زمان، توجه به سئو را کاهش میدهند و این بیتوجهای یکی از عوامل کاهش درآمد سایت فروشگاهی آنها خواهد شد. برای دریافت مشاوره در زمینه سئو و تولید محتواهای فروشگاهی با لین وب تماس بگیرید: ۰۹۳۳۸۲۹۳۸۹۵
بازاریابی محتوا در سایت فروشگاهی
در کنار سئو، توجه به شیوههای جدید در بازاریابی محتوا به مدیران سایت فروشگاهی کمک میکند تا جلوی افت فروش در سایت فروشگاهی خود را بگیرند. با کمک بازاریابی محتوا میتوان به راحتی نرخ تبدیل در قیف بازاریابی را افزایش داد. برای دستیابی به رشد تجاری به تولید محتوای دیجیتال هدفمند توجه ویژهای داشته باشید.
۹- ضعف در مدیریت سایت فروشگاهی
برای داشتن یک فروشگاه اینترنتی موفق باید به مجموعهای از فرآیندها دقت داشت. مدیریت سایت فروشگاهی باید توانایی کنترل فرآیندهای زیر را داشته باشد:
- طراحی سایت فروشگاهی و بهینهسازی آن
- تهیه محصولات و قیمتگذاری رقابتی
- بازاریابی و تبلیغات
- مدیریت فرآیند فروش کالا و خدمات
- حمل و ارسال سریع کالا برای مشتری
- پشتیبانی و خدمات پس از فروش
- حسابرسی و کنترل سود و زیان
- یافتن ظرفیت و فرصتهای جدید تجاری
در هر کدام از فرآیندهای فوق اگر نقصی وجود داشته باشد بدون تردید شاهد افت فروش در سایت فروشگاهی خواهیم بود.
۱۰- مدیریت ارتباط با مشتری
عدم ارتباط صحیح با مشتری از عوامل کاهش درآمد سایت فروشگاهی است. بسیاری از مدیران سعی دارند تا ترافیک سایت فروشگاهی خود را افزایش دهند و مشتریان جدیدی را جذب کنند. آنها برای جذب هر یک مشتری جدید هزینه زیادی را صرف میکنند.
این در حالی است که آنها میتوانند با داشتن یک سیستم مدیریت ارتباط با مشتریان(CRM) یا باشگاه مشتریان، خریداران قبلی خود را تبدیل به مشتریانی وفادار کنند.
افزایش فروش سایت فروشگاهی خود را رقم بزنید
بررسی دقیق عوامل کاهش درآمد سایت فروشگاهی میتواند دلایل کاهش بازدید یا افت فروش را برای شما بارزتر کند. با توجه به نکات زیر افت فروش در سایت فروشگاهی را برای همیشه به دست فراموشی بسپارید:
- قیمت رقابتی: با تحلیل رقبا و تامین محصول از بهترین تامینکنندگان کالا، میتوان نظر مخاطبان را به سمت یک سایت فروشگاهی جلب کرد.
- کیفیت محصول: بسیاری از مشتریان در کنار قیمت مناسب به دنبال محصولات با کیفیتی هستند. با کمک محصولات متنوع، خوش قیمت و البتّه با کیفیت؛ کاهش بازدید سایت فروشگاهی تبدیل به یک قصه میشود.
- اطلاعرسانی به مشتریان: برای اینکه بتوان نرخ تبدیل در قیف بازاریابی را بهبود بخشید، مهمترین اقدام آگاهی بخشی به مخاطب است. یکی از عوامل کاهش درآمد سایت فروشگاهی، اطلاعرسانی ضعیف است.
- تخفیف و هدیه دادن: در یک فروشگاه اینترنتی داشتن ابتکار و خلاقیت میتواند باعث تحول در میزان فروش شود. هدیه دادن یا داشتن تخفیفهای مناسبتی به خوبی افتهای مقطعی در فروش یک فروشگاه اینترنتی را جبران میکند.
- توجه به جزئیات: برای اینکه دچار مشکل کاهش بازدید سایت فروشگاهی نشوید باید به جزئیات توجه کرد. داشتن تصاویر با کیفیت از محصول یا تولید ویدئوهای کوتاه میتواند به کاربران در تصمیمگیری کمک کند.
سخن پایانی
عوامل کاهش درآمد سایت فروشگاهی ممکن است برحسب شرایط متفاوت باشند. برای اینکه بتوانیم دلایل افت فروش در سایت فروشگاهی را بهدست آوریم باید به تحلیل دقیق اطلاعات و دادههای فروشگاه اینترنتی بپردازیم.
این آنالیزها به ما کمک میکند تا بتوانیم بحرانها را قبل از وقوع شناسایی کنیم و با ارائه راهکارهایی، کمترین آسیب به اعتبار یا میزان درآمد یک سایت فروشگاهی وارد شود.
بدون دیدگاه