۲۰ سالگی سن مهمی برای همۀ افراد است، زیرا آنها باید انتخابهای مهمی را در زندگیشان انجام دهند. یادگیری مهارت زندگی قبل از این سن باعث میشود تا جوانان شانس بیشتری برای موفقیت داشته باشند.
جوانی فرصتی ارزشمند برای خوشگذرانی، تجربه کردن، سفر، تفریح، کاوش کردن و حتی بیخیالی است. اما یادگیری برخی از مهارت های زندگی در همین دوران باعث میشود تا در تحصیلات، انتخاب شغل، یافتن همسر مناسب و تربیت فرزندان در آینده موفقتر باشید!
۲۰ سالگی موقعیتی منحصربهفرد است که علاوهبر استفاده از موهبتهای جوانی باید برنامهریزی لازم برای آینده را داشت. ۲۰ مهارت زندگی که در این مقاله به آنها میپردازیم، کمک زیادی به جوانان برای داشتن زندگی بهتر خواهند کرد.
منظور از مهارت زندگی چیست؟
مهارت زندگی (Life Skill) به مجموعهای از توانمندیهایی گفته میشود که به زندگی بهتر کمک میکنند. هر چند یادگیری مهارت های زندگی بهظاهر ساده است، اما در عمل مشاهده میشود که افراد بسیاری از این تواناییها برخوردار نبوده یا امکان بهکارگیری درست آنها را ندارند.
به همین دلیل از سنین جوانی باید به دنبال یادگیری و تقویت مهارتهایی بود که در زندگی داشتن آنها ضروری است. هر ساله سازمانها مختلفی بر حسب شرایط جهانی یا منطقهای، مجموعهای از مهارتها را برای زندگی بهتر معرفی میکنند.
آشنایی با ۲۰ مهارت زندگی برای جوانان
اگر میخواهید زندگی موفق و شادتری داشته باشید در جوانی به دنبال یادگیری ۲۰ مهارت زندگی باشید که در ادامه معرفی میشوند:
۱- مهارتهای سلامت روان
جوانان در سن ۲۰ سالگی هنوز هیچ تجربهای در مواجهه با مسائل مختلف ندارند، بنابراین احتمال آسیبهای روحی-روانی در آنها افزایش مییابد. شناخت علائم فرسودگی شغلی (Burnout)، نحوه کنترل استرس و آشنایی با مهارتهای خودکنترلی باید قبل از ۲۰ سالگی توسط جوانان دنبال شوند. برای یادگیری سلامت روان راهکارهایی وجود دارد:
- برای تقویت مهارت زندگی به مطالعه کتابهای سلامت روان بپردازید؛
- در سمینارهای حرفهای در این زمینه شرکت کنید؛
- در دورههای بهداشت روان شرکت کنید تا آموزشهای لازم در این زمینه را دریافت کنید.
۲- مهارتهای ارتباطی بهعنوان مهمترین مهارت زندگی
ایجاد ارتباطات قوی با دیگران موضوعی است که ارتباطی به سن ندارد و در هر شرایطی باید به دنبال آن بود. اما غرور جوانی باعث میشود تا جوانان در ارتباطات خود با دیگران دچار مشکل شوند. ترک روابط توهینآمیز، بدرفتاری یا بیاحترامی از سوی هر فردی که باشد لطمههای جدّی را ایجاد میکند.
بنابراین؛ جوانان باید ابتدا یاد بگیرند که چگونه احترام دیگران را حفظ کنند و در مرحله بعد یاد بگیرند که در صورت توهین یا بیاحترامی دیگران، چگونه خود را از آسیب جدّی در رابطه محافظت کنند.
۳- تقویت مهارت “نه” گفتن
۲۰ تا ۳۰ سالگی سنی است که برای همۀ افراد فرصتهای طلایی را بهوجود میآورد. اما دلیلی ندارد که یک جوان به همۀ موقعیتها “بله” بگوید. جوانان باید یاد بگیرند که “نه گفتن” حق طبیعی آنهاست و هیچ اشکالی ندارد که با نه گفتن، خود را از استرس و اضطرابهای بیمورد دور کنند.
۴- شاد بودن در مهارت زندگی
شاد بودن یک مهارت است. در ۲۰ سالگی باید یاد بگیرید که چه چیزهایی شما را آرام میکند، چه موضوعاتی برای شما هیجانانگیز هستند و چه اتفاقی باعث شادی شما خواهد شد. ساخت موقعیتهایی برای شاد بودن در زندگی باعث افزایش انگیزه و ظرفیت تلاش در جوانان میشود.
۵- مهارت ایجاد و حفظ روابط عاشقانه
۲۰ تا ۳۰ سالگی دورهای استکه جوانان روابط عاشقانه را تجربه خواهند کرد. چگونگی ورود به یک رابطه احساسی و برخورد درست با طرف مقابل از موضوعات مهم در مهارت زندگی است. همانطور که روابط عاشقانه درست و به موقع، انگیزهبخش هستند، در صورتی که به درستی مدیریت نشوند، آسیبهای جدّی را به همراه میآورند.
۶- مهارتهای اجتماعی
نحوه ارتباط با سایر افراد در جامعه از موضوعاتی است که باید در جوانی یادگیری آن شروع شود. روابط اجتماعی بالا از مهارت های زندگی است که بر روی اعتماد به نفس شما تاثیر خواهد گذاشت.
۷- دفاع از حق خود
سکوت در مقابل دیگران و فروتنی همیشه گزینه مناسبی نیست. اینکه در لحظه نتوانیم از حق خود دفاع کنیم از موضوعاتی است که باعث از بین رفتن فرصتهای بسیاری میشود. یادگیری دفاع اصولی از خود بدون صدمه زدن به حقوق دیگران را باید از جوانی یاد گرفت. البته این به معنای بیادبی یا توهین به دیگران نیست.
۸- تقویت مهارت نظم
نظم در مهارت زندگی، تاثیر زیادی دارد. تقویت نظم و انضباط با تمرین و ممارست بهدست میآید. اگر قبل از ۲۰ سالگی بر روی تقویت این مهارت خود تمرین کنید، نظم به یک عادت تبدیل شده و در شخصیت شما نهادینه خواهد شد. نظم و انضباط کمک خواهد کرد تا شما به هر جایگاهی برسید که مدنظرتان است. موفقیت در تحصیلات، شغل، زندگی شخصی یا حتی روابط عاشقانه و روابط عمومی ریشه در نظم و انضباط دارد. در مقاله همین حالا تختخوابت را مرتب کن، بهطور مفصل به موضوع نظم پرداختهایم.
۹- آموزش مهارتهای مالی
پول در آوردن در سنین جوانی اهمیت زیادی دارد، زیرا به استقلال فردی کمک میکند. اما مهمتر از آن آشنایی با مدیریت پول و سرمایه است. آشنایی با امور مالی و مدیریت پول از مهمترین موضوعات در مهارت زندگی است. بودجهبندی درآمد و هزینه، پسانداز کردن، عاقلانه خرج کردن، سرمایهگذاری و.. مهارتهایی هستند که بر آینده یک جوان ۲۰ ساله تاثیر خواهند گذاشت.
۱۰- ایجاد عادتهای روزانه مثبت
بسیاری از عادات که بر سبک زندگی فرد تاثیر میگذارند از سنین جوانی شکل میگیرند. عادتهایی همانند: ورزش کردن، نرمش صبحگاهی، به موقع از خواب بیدار شدن و..
۱۱- بررسی اشتباهات
اشتباه کردن در جوانی زیاد عجیب نیست. بسیاری از جوانان علاقهمندند که موضوعات مختلفی را خود تجربه کنند که این احتمال اشتباه را افزایش میدهد. اما نکته مهم این است که از اشتباهات و تجربیات ناخوشایند درس بگیریم. اگر اشتباهی انجام میدهیم که به شکست منجر میشود، سعی کنید نکاتی را یاد بگیرید که در آینده مانع اشتباهتان میشوند. هر اشتباه را یک درس در نظر بگیرید که باعث قویتر شدن شما میشوند.
۱۲- یادگیری آشپزی
بله، پخت و پز یک مهارت زندگی است. جوان ۲۰ ساله باید آشپزی یاد بگیرد. تفاوتی هم ندارد که دختر یا پسر باشد.
آشپزی از مهارتهایی است که هر روز از آن استفاده میکنید. جوانان همیشه در کنار پدر و مادر خود نیستند. آشپزی مهارت زندگی است که به استقلال سریع جوانان کمک خواهد کرد.
۱۳- خروج از منطقه امن
انسانها بهصورت ذاتی محافظهکار هستند و تمایلی ندارند از منطقه امن (Comfort Zone) خود خارج شوند. بسیاری از افراد در ۳۰ سالگی افسوس اقداماتی را میخورند که در ۲۰ سالگی انجام ندادهاند. بیرون آمدن از منطقه امن، کمی سخت، ترسناک و دلهرهآور است. اما هیجانی که در جوانان ایجاد میکند به تقویت اعتماد به نفس آنان کمک خواهد کرد.
۱۴- تلاش برای خود مهربانی و عشق ورزیدن به خود
توجه به خود و علاقه داشتن به تمامی تواناییها یا حتی نقایصتان به شما کمک خواهد کرد تا کوشش بیشتری انجام دهید. پذیرش نواقص ظاهری و تلاش برای استفاده از نقاط قوت حس خوبی را در شما ایجاد خواهد کرد. عشقورزی به خود باعث دستیابی به آرامش میشود.
۱۵- یادگیری نحوه حفظ دوستان
بسیاری از دوستیهای عمیق در سنین جوانی شکل میگیرند. در ۲۰ سالگی با افراد زیادی ملاقات خواهید کرد. یادگیری نحوه ایجاددوستی یک مهارت زندگی مهم است که به شما در دستیابی به اهداف یا یافتن موقعیتهای جدید کمک خواهد کرد. دوستان خوب، خانواده دوم برای هر فردی محسوب میشوند که در بسیاری از موارد کمکهای موثری را به رشد فرد میکنند.
۱۶- تعیین حدو مرزها در زندگی
دهه ۲۰ زندگی هر فردی، زمانی است که هنوز مرزهای مشخصی برای ارتباطات، یادگیری موضوعات جدید، اعتقادات، هنجارهای اجتماعی و.. شکل نگرفته است. هر چند در این دوران، تجربه کردن موضوعات مختلف برای جوانان اعمیت دارد، اما برای تمامی تجاربی که قصد دارید بهدست آورید حدو مرز یا چارچوب مشخصی تعیین کنید.
زندگی سالم، روابط عاطفی مناسب، دوری از سیگار و مشروبات الکلی، عدم مشاهده فیلمهای غیر اخلاقی و.. از مرزهایی هستند که در مهارت زندگی باید مورد توجه قرار گیرند.
۱۷- تلاش برای خاطرهسازی در جوانی
نیروی جوانی در کنار ذهن پویا، خاطراتی را برای جوانان ایجاد خواهد کرد که در تمام زندگی به یاد باقی میمانند. امروزه زندگی واقعی و زندگی مجازی در جوانان نسل Z با یکدیگر ادغام شدهاند. اما جوانان باید مدیریت صحیحی برای خلق لحظات شاد داشته باشند تا در سالهای بعد، افسوس جوانی از دست رفته را نخورند. تقویت مهارت تشخیص موضوعات مهم به جوانان کمک خواهد کرد تا دوران مفید و پر از شادی را برای خود، دوستان و خانوادهشان ایجاد کنند.
۱۸- کنار آمدن با استرس
استرس بخشی از زندگی ماشینی است و اجتناب از آن بهسادگی امکانپذیر نیست. اما جوانان باید راهکارهایی برای غلبه بر اضطراب و استرس پیدا کنند. یادگیری شیوههای کاهش استرس در جوانی، زندگی شخصی یا شغلی شما را نجات خواهد داد. هر کسی یک روش مختص به خود برای کاهش استرس دارد. بنابراین سعی کنید راهی را بیابد که کمترین استرس را از محیطهای کاری یا زندگی روزمره دریافت کنید.
۱۹- شاد نگاه داشتن کودک درون
رسیدن به سن بلوغ و ورود به ۲۰ سالگی باعث میشود تا اکثر افراد با تصور اینکه بزرگ شدهاند به کودک درون و احساسات لطیف خود کمتر توجه کنند. در مهارت زندگی باید به حس درونی توجه کرد. غوطهور شدن در دنیایی پر از چالشها، استرس، مسئولیتهای کاری یا وظایف محول شده در زندگی شخصی باعث میشود تا کودک درون به فراموشی سپرده شود.
۲۰- یافتن سرگرمیهای جذاب
مهارت زندگی تنها چگونه کار کردن و گذران زندگی روزمره نیست. تفریح بخش مهمی از زندگی جوانان را تشکیل میدهد. لذت بردن از زندگی با سرگرمیهای مفرح و نشاطآور به شما کمک خواهد کرد تا انرژی و انگیزه بیشتری برای تلاش داشته باشید. اگر فردی خلاق هستید میتوانید با توجه به تواناییها و علایق شخصی، سرگرمی مختص به خود را ایجاد کنید.
سخن پایانی
یادگیری مهارت زندگی اهمیت زیادی دارد، زیرا به جوانان کمک میکند تا در بهترین دهه زندگی خود بیشترین لذت را از زندگی ببرند و هم زمان برنامهریزی صحیحی برای آینده خود داشته باشند. ۲۰ سالگی ورودی بزرگسالی محسوب میشود که یادگیری مهارتهایی در زمینه چگونگی رفتار بر کیفیت ادامه زندگی جوانان تاثیر میگذارد. پس دهه ۲۰ زندگی خود را با برنامه شروع کنید و با کسب مهارت هدفمند به پیش بروید.
منبع: این مقاله، برداشت آزادی از این محتوا بوده است.
بدون دیدگاه