اگر اهل استفاده از گیاهان طبیعی باشید حتما در خورابارفروشی به یک منبع انرژی کوچک به نام دانه شاهدانه یا دانه کنف برخورد کردهاید. فایده دانه شاهدانه برای سلامتی بسیار زیاد است. در این مقاله از مجله تو دلی ها به فواید دانههای شاهدانه میپردازیم، پس با ما همراه باشید:
دانه شاهدانه چیست؟
بذر شاهدانه یکی از بهترین دانههای خوراکی برای سلامتی است. بذر شاهدانه برخلاف ماریجوانا باعث پرخاشگری نخواهد شد، زیرا مقدار بسیار کمی از تتراهیدروکانابینول (THC) را در خود دارد. دانههای شاهدانه یک مغز ترد با طعم شیرین و ملایم محسوب میشوند. در حقیقت شاهدانه را باید یک آجیل بدانیم که همانند مغز بادام زمینی خاصیت آلرژیکی ندارد.
ترکیبات بذر شاهدانه
اگر قصد دارید از دانه شاهدانه برای بهبود سلامت و تندرستی استفاده کنید باید قبل از هر کاری اطلاعات غذایی این مغز مغذی را بدانید. ۳ قاشق غذاخوری (در حدود ۳۰ گرم از شاهدانه) برای هر وعده غذایی مناسب است. این مقدار از شاهدانه دارای مواد عالی زیر است:
- ۱۶۶ کالری؛
- ۲٫۵ گرم کربوهیدرات؛
- بدون کلسترول؛
- ۱۴٫۵ گرم چربی؛
- ۱ گرم فیبر؛
- ۹٫۵ گرم پروتئین؛
- ۵ میلی گرم سدیم؛
- ۰٫۴۵ گرم شکر.
همچنین از نظر مواد مغذی، یک وعده دانه شاهدانه منبع خوبی برای تامین مواد عالی زیر است: منیزیم، ویتامین E، پتاسیم، آهن، فلز روی و فسفر.
فواید دانه شاهدانه
هر چند تحقیقات زیادی بر روی فواید دانههای شاهدانه انجام نشده است، اما وجود مواد غنی، پروتئین و فیبر این بذر گیاهی را به یک غذای فوقالعاده تبدیل کرده است که قابل استفاده در رژیم غذایی روزانه است. فواید دانه شاهدانه برای سلامتی عبارتاند از:
۱- شاهدانه غنی از پروتئین
پروتئین از مواد مغذی است که مانع گرسنگی میشود. یک وعدع دانه شاهدانه تقریبا ۱۰ گرم پروتئین دارد که بیش از پروتئین موجود در یک دانه تخممرغ است. علاوهبر آن دانههای شاهدانه حاوی ۹ اسید آمینه ضروری هستند. متابولیسم یک بدن سالم، سیستم ایمنی و برای عملکرد بهتر مغز به اسید آمینهها نیاز داریم. اسید آمینهها تنها از طریق غذا قابل دریافت هستند.
از آنجایی که بدن برای هضم پروتئین باید تلاش زیادی انجام دهد، این تلاش باعث سوزانده شدن کالری و کاهش وزن میشود. پروتئین برای عضلهسازی نیز مهم است. شاهدانه یک میان وعده سالم و سرشار از پروتئین برای افرادی است که رژیم گیاهخواری دارند و مصرف پروتئین حیوانی را کاهش دادهاند.
۲- دانه شاهدانه سرشار از آنتیاکسیدان و امگا ۳
مقادیر بالای آنتیاکسیدان و اکسیدهای چرب مانند امگا ۳ در دانههای شاهدانه به کنترل بسیاری از بیماریها کمک میکند:
- فشار خون و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی و سکته را کاهش میدهد؛
- دانه شاهدانه بدن را در برابر رادیکالهای آزاد محافظت کرده و مولکولهایی که باعث التهاب مزمن میشوند را کنترل میکند. به همین دلیل در درمان دیابت و آلزایمز تاثیر بسیاری دارد.
۳- اسیدهای چرب شاهدانه مفید برای محافظت از پوست و مو
روغن شاهدانه حاوی مکملهای روغنی نظیر اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ است. یک مطالعه علمی نشان داده که این اسیدهای چرب ممکن است خارش پوست ناشی از اگزما را تسکین دهند. همچنین در مطالعه دیگری نشان داده شده است که مکملهای امگا ۳ و امگا ۶ ممکن است از ریزش مو در زنان جلوگیری کرده و در عین حال تارهای مو را ضخیمتر کند.
۴- چربی و فیبر سالم در شاهدانه عاملی برای کاهش استرول
یک وعده دانه شاهدانه بدون پوست حاوی یک گرم فیبر محلول و نامحلول است. شاید این مقدار فیبر زیاد بهنظر نیاید، اما تاثیر آن بر کاهش وزن و عملکرد هضم غذا در معده قابل توجه است. فیبر موجود در شاهدانه از یبوست جلوگیری کرده و کلسترول را کاهش میدهد.
اسید لینولنیک موجود در دانه شاهدانه به کنترل کلسترول خون کمک میکند. بیشتر مقدار فیبر در پوست بیرونی شاهدانه یافت میشود. با استفاده از شاهدانه آسیاب شده امکان برخورداری از فیبر ایجاد میشود.
۵- کاهش علائم PMS با استفاده از اسید لینولنیک موجود در شاهدانه
دانه شاهدانه منبع غنی از اسید گاما لینولنیک (GLA) است. این اسید چرب حاوی امگا ۶ اثرات پرولاکتین را کاهش میدهد و هورمونی را کنترل میکند که منجر به حساسیت سینهها و سایر علائم سندروم پیش از قاعدگی (PMS) میشود. کارشناسان پزشکی مدعیاند که GLA موجود در دانههای شاهدانه علائم یائسگی را کاهش داده و اثرات ضد التهابی دارد.
عوارض جانبی دانه شاهدانه
بذر شاهدانه یا بذر کنف دارای فواید زیادی است، اما مصرف بیش از حد شاهدانه میتواند منجر به ناراحتیهای معده، ایجاد گاز و حتی اسهال شود. به همین دلیل بهتر است در شروع مصرف شاهدانه تنها ا قاشق غذاخوری از آن را استفاده کرده و در صورت نداشتن مشکلی به مرور زمان آن را به ۳ قاشق برسانید.
همچنین اگر از داروهای قلبی یا رقیقکننده خون استفاده میکنید با پزشکتان درباره تداخل دارویی با شاهدانه مشورت کنید.
چگونه دانه شاهدانه را مصرف کنیم؟
دانه شاهدانه یک مغز مغذی و شیرین است که از آن در انواع غذاها استفاده میشود:
- دانههای شاهدانه را در کلوچه، پنکیک و نان بپزید؛
- گوشتها را به آرد شاهدانه آغشته کرده و سپس کباب کنید؛
- دانه شاهدانه را در همبرگر، کوفته یا حتی دمی برنج استفاده کنید؛
- با تهیه شیر شاهدانه از آن بهعنوان جایگزینی برای شیر حیوانی و تامین پروتئین بدن استفاده کنید؛
- دانههای شاهدانه را بر روی غلات پخته، ماست، میوههای تازه، سوپ و سالاد سرو کنید؛
- از پودر شاهدانه برای تهیه شیک پروتئینی به همراه دانههای اسموتی استفاده کنید.
سخن پایانی
اگر به دنبال رژیمهای گیاهخواری هستید برای تامین پروتئین مورد نیاز بدن، دانه شاهدانه گزینهای عالی است. خواص شاهدانه موجب میشود تا مصرف مرتب آن، پروتئین و فیبر مورد نیاز بدن را تامین کند.
منبع: Cleveland clinic
بدون دیدگاه