مراحل طراحی نقشه مسیر شغلی

مراحل طراحی نقشه مسیر شغلی

موفق بودن حسی است که از موفقیت در کسب و کار، روابط عاطفی با همسر و خانواده، ارتباطات با همکاران و.. بدست می‌آید. بدون تردید موفقیت‌های شغلی یکی از موضوعاتی است که حس موفق بودن را در ما القا می‌کند. داشتن رضایت شغلی می‌تواند به زندگی جهت مثبت بدهد و زمینه‌ساز موفقیت‌های دیگری شود.
برای دستیابی به موفقیت‌های شغلی باید دنبال یافتن یک کارراهه یا مسیرشغلی(career path) متناسب با شخصیت خود باشیم. به سفری که ما در طول زمان با شغل خود خواهیم داشت مسیر شغلی گفته می‌شود. مسیری که می‌تواند دستخوش تغییرات بسیاری در زندگی و ارتباطات ما با دیگران شود.

ماهیّت مسیر شغلی

مسیر شغلی یک فرآیند است که دارای مراحل گوناگونی است و پس از اتمام هر مرحله، مرحله دیگری آغاز می‌شود. کارراهه تاثیر بسزایی بر روی رشد و تعالی فردی ما می‌گذارد. به عبارتی دیگر، می‌توان آن را یک برنامه مدوّن دانست که براساس آن می‌توانیم به سمت اهداف و چشم‌اندازهای کوتاه‌مدت یا بلندمدت حرکت کنیم. مسیری که به ما نشان می‌دهد برای رسیدن به اهداف خود در هر زمانی باید چه کاری انجام دهیم و کدام مهارت را در خود تقویت کنیم.

هم اکنون بخوانید: ۷ دلیل مهم برای تغییر شغل

چگونه مسیر شغلی خود را بیابیم؟

برای یافتن نقشه مسیر شغلی باید بتوانیم به خودشناسی برسیم. خودشناسی یعنی اینکه بدانیم چه ویژگی‌ها یا استعدادهایی در ما وجود دارد که می‌توانند در مسیر رشد ما نقش مثبتی را برعهده گیرند.

متاسفانه اکثر افراد در هنگامه انتخاب شغل هنوز به درجه‌ای از خودآگاهی نرسیده‌اند که بتوانند یک نقشه شغلی برای خود ترسیم کنند. برای شناخت خود و یافتن مسیرشغلی باید مراحلی را دنبال کنیم:

شناخت توانایی‌ها و علایق شخصی

شناخت استعداد یکی از مهمترین مراحل نقشه مسیر شغلی می‌باشد. استفاده از مشاورین و کوچ‌های توانمند در زمینه کسب وکار می‌تواند به شناخت بهتر ما از خودمان و تهیه یک مسیر شغلی درست کمک کند.

شناخت مسیرهای شغلی متناسب با شخصیت هر فرد

بعد از اینکه به یک شناخت دقیق از شخصیت خود رسیدیم باید به شناسایی مسیرهای شغلی موجود بپردازیم و مهارت‌هایی که برای آن کارراهه شغلی نیاز است را فرا بگیریم. در انتخاب مسیر شغلی به این موضوع دقت کنید که آیا امکانات لازم برای آن(هزینه مالی، وقت، امکانات و تجهیزات) را در اختیار دارید.

تدوین طرح و چشم‌انداز

برای اینکه بتوان مراحل رشد در یک مسیر شغلی را به خوبی پشت سر گذاشت باید طرح و برنامه داشت. در برنامه‌ای که برای خود طراحی می‌کنیم باید اهداف کاملا مشخص و با زمان‌بندی دقیق، تعریف کنیم. بهتر است طرح و برنامه خود را تبدیل به یک اساسنامه کنیم تا بتوانیم در هر زمانی میزان پایبندی خود به آن را بسنجیم.

بررسی و بازخورد

وقتی یک نقشه شغلی برای خود طراحی می‌کنیم و مسیری را شروع می‌کنیم باید بصورت مستمر به تحلیل عملکرد خود بپردازیم. برای اینکه میزان موفقیت خودمان را در مسیر شغلی بدرستی متوجه شویم باید پارامترهای مشخصی را برای خود تعریف کنیم و با گرفتن بازخورد از اطراف نرخ بهره‌وری شخصی خود را بدست آوریم.

یک مقاله جذاب دیگر: کارمندی یا کارآفرینی؟

بهبود و تغییر

وجود چالش‌های گوناگون در مسیر شغلی طبیعی است. مهم این است که بتوانیم انعطاف‌پذیری خود را تقویت کنیم و با تغییراتی که ایجاد می‌کنیم چالش‌ها رو پیشرو بگذاریم. تغییرات هدفمند در مسیر شغلی ما را به سوی موفقیت حداکثری و رضایت شغلی خواهد برد.

باید توجه داشته باشیم که امروزه رقابت در فضاهای کسب و کاری به شدّت افزایش یافته است. پس اگر به دنبال رشد و پیشرفت شغلی هستیم باید بتوانیم برنامه‌ریزی بلندمدت داشته باشیم و با تعیین اهدافی درست فعالیت‌های شغلی خود را پیش ببریم.

ارسال پاسخ

Your email address will not be published.
Required fields are marked *