راهکارهایی برای تقویت خلاقیت

راهکارهایی برای تقویت خلاقیت

خلاقیت (Creativity) یک استعداد درونی در افراد است که به آن‌ها کمک می‌کند تا به رشد ایده‌های خود بپردازند. هر چند خلاق بودن را تا حدود زیادی ژنتیکی می‌دانند ولی تمرین‌های زیادی برای تقویت خلاقیت وجود دارد.

چرا خلاق بودن مهم است؟

افرادخلاق به مسائل متفاوت نگاه می‌کنند و از همین‌رو برای حل آن‌ها، راهکارهای جدیدی را در پیش می‌گیرند. تقویت خلاقیت به بهبود تفکر انتقادی کمک می‌کند و موجب می‌شود تا افراد به شیوه‌های نوآورانه‌تری برای انجام فعالیت‌های روزمره خود دست پیدا کنند.

راهکارهایی برای تقویت خلاقیت

برای خلاق بودن راهکارهایی توصیه می‌شود که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم:

۱- تقویت خلاقیت با پیاده‌روی

به‌طور کلی ورزش و سلامت جسمانی موجب می‌شود تا ذهن ظرفیت بیشتری برای توجه به مسائل پیرامونی پیدا کند. جسم سالم، عملکرد مغز را بهبود داده و امکان استفاده از مهارت‌ها را فراهم می‌کند. بنابر تحقیقات انجام شده یک ورزشکار از تفکر خلاق برای امور روزمره خود بیشتر استفاده خواهد کرد.

اگر عادت به پشت میزنشینی دارید، این عادت را کنار بگذارید و روزانه ساعاتی را به پیاده‌روی اختصاص دهید.

۲- خودتان را تشویق کنید

همیشه خلاقیت خودتان را در حل موضوعات مختلف مورد ارزیابی و تشویق قرار دهید. نیازی نیست این تشویق خیلی بزرگ باشد. مثلا خوردن یک بستنی یا خرید کتاب مورد علاقه به شما انگیزه کافی می‌دهد تا خلاقانه‌تر به مسائل فکر کنید.

۳- از مسئله فاصله بگیرید

حل یک مسئله به‌صورت خلاقانه همیشه کار ساده‌ای نیست. اگر در حل مسائل خسته شده‌اید کمی از موضوع دور شوید و به خود استراحت دهید. این استراحت به شما کمک می‌کند تا دیدگاه‌های جدیدی را در ذهن خود پرورش دهید و به راه‌حل‌های خلاقانه‌ای دست پیدا کنید.

۴- تقویت خلاقیت با کمک محیطی خلاقانه!

افرادی در محیط‌های خلاقانه و با افراد نوآور نشست و برخاست دارند، شانس بیشتری برای بروز خلاقیت از خود دارند. برای داشتن محیطی خلاقانه کار زیادی لازم نیست انجام دهید، میز کار خود را متفاوت بچینید، به‌طوری که باعث تقویت انرژی شما شود، از عناصر الهام‌بخش محیطی استفاده کنید و..

۵- ایجاد محدودیت

بسیاری از خلاقیت‌ها در شرایط محدودیت بروز پیدا می‌کنند. وقتی همه چیز عادی باشد نیازی به کار خلاقانه احساس نخواهید کرد. به همین دلیل برخی از اوقات با ایجاد محدودیت، برای ذهن خود شرایط لازم برای خلاقانه فراهم کردن را فراهم کنید.

محدود شدن موجب می‌شود تا بر روی راهکارهای موجود تمرکز بیشتری شود و با نوآوری به اجرای شیوه‌های مبتکرانه پرداخته شود.

۶- رویاپردازی ابزاری برای تقویت خلاقیت

خلاق بودن

برای تحقق خلاقیت نیازی نیست که منطقی باشیم. بسیاری از راهکارهای ابتکاری براساس رویاپردازی افراد ایجاد می‌شوند. با مرور صفحات وب یا شبکه‌های اجتماعی، ایده‌های جدیدی را پیدا کنید که قابلیت رشد دارند. فراموش نکنیم که رویاپردازی مرحلۀ قبل از ایده‌پردازی و بروز خلاقیت است.

۷- بازتعریف مسئله

برخی از اوقات، آنقدر درگیر حل مسئله‌ای می‌شویم که اصل موضوع را فراموش می‌کنیم. به همین دلیل بهتر است هر از چند گاهی به بازتعریف مسئله و راهکارهای موجود بپردازیم. باید سعی کنیم که دیوارهایی که در ذهن خود ایجاد کرده‌ایم را بشکنیم و با متفاوت فکر کردن، فرصتی دوباره برای حل مسائل به خود بدهیم. تکنیک ۶ کلاه فکری در این زمینه بسیار کارگشاست.

۸- رشد احساسات

خلاقیت از عمق احساسات انسانی نشات می‌گیرد. انسان‌هایی که احساسات عمیق‌تری دارند، خلاقانه‌تر به موضوعات نگاه می‌کنند. بروز احساسات منفی یا مثبت نسبت به یک موضوع، موجب می‌شوند تا توانایی فرد در حل مسئله افزایش یابد. تقویت خلاقیت رابطه مستقیمی با تقویت احساسات دارد.

۹- تقویت خلاقیت با رنگ آبی

در روان‌شناسی رنگ‌ها، ثابت شده است که رنگ آبی در محیط موجب تقویت خلاقیت در افراد می‌شود. آبی، رنگ آسمان، دریا و طبیعت است که موجب افزایش حس امنیت و تقویت ایده‌پردازی در افراد می‌شود.

۱۰- آرامش داشته باشید

یک ذهن مشوش و پر از اضطراب، توانایی لازم برای ایده‌پردازی و ظهور خلاقیت را نخواهد داشت. حفظ آرامش و تمرینات مراقبه‌ای در شرایط پراسترس، علاوه‌بر باز نگاه داشتن ذهن (ذهن باز) باعث تقویت خلاقیت فردی می‌شود. افراد آرام تفکر خلاق بیشتری برای درک و پذیرش افکار و احساساتی را دارند که به ذهن‌شان خطور می‌کند.

سخن پایانی

تقویت خلاقیت موضوع مهمی است که راهکارهای مختلفی برای آن وجود دارد. در این مقاله سعی شد تا چند شیوۀ عمومی برای خلاق‌تر شدن معرفی شود. برای بروز خلاقیت باید تلاش کرد و با قرارگیری در شرایط مناسب امکان ظهورو بروز آن را فراهم کرد.

ارسال پاسخ

Your email address will not be published.
Required fields are marked *